FME User bijeenkomst - waterschappen

Datum: 28 sep 2017
Tijd: 09:30 tot 16:00 uur
Locatie: Vicrea, Henry Dunantstraat 34 te Amersfoort

Zet dit evenement in uw agenda (download iCal-file)

Gebruikt u FME? Bent u werkzaam bij een waterschap? Speciaal voor FME-gebruikers van waterschappen organiseren wij een FME user dag. Inspiratie opdoen, kennisdelen, dat is het doel. Dus mis deze dag niet!

Programma

09.00                    Inloop

09.30 – 09.45      Ontvangst, opening door Daniël de Klerk

09.45 – 10.15       Bent ú al bekend met de mogelijkheden van FME Server? Door Helmoet de Zwijger
Niet voor iedereen is het duidelijk wat er mogelijk is met FME Server. En FME Server gebruikers zijn ook niet altijd helemaal op de hoogte van wat er zoals mogelijks. Daarom demonstreert Helmoet drie functionaliteiten van FME server:

  • Scheduling: hoe kan men taken op gezette tijden uitvoeren?
  • Self-service: Kun je mensen zonder FME kennis geavanceerde workspaces laten bedienen?
  • Events: Laat FME server reageren op gebeurtenissen. Kan FME mijn mail beantwoorden?

10.15 – 10.45       Interessant: het effect van windmolens op de kaart met FME Door Mitra Shariati
Duurzaamheid, een hot topic natuurlijk bij gemeenten. Windmolens bieden uitkomst, maar wat is het effect op de omgeving? En hoe bespreekt u dit met inwoners? Mitra laat een oplossing zien om het effect van windmolens te visualiseren op de kaart met hulp van FME. Handig! (Engelstalige presentatie)

10.45 – 11.15      Koffiepauze        

11.15 – 12.00       Aan de slag met sensordata? Het kan makkelijker met FME Door Henk Haveman
Waterschappen gebruiken steeds meer sensordata: het pijlen van het grondwater, informatie vanuit dammen en sluizen etc. Wist u dat FME het makkelijk maakt om deze data tot inzichtelijk informatie te transformeren? Wilko wat de meerwaarde is van FME in relatie tot de slimme waterschappen van de toekomst.

12.00 – 12.15       Méér met FME en Carto: hoe kunnen wij u helpen te excelleren? Door Maarten Vlasveld
Maarten Vlasveld licht de stappen toe waarmee uw organisatie alles uit FME haalt wat erin zit, hoe u intern de mogelijkheden onder de aandacht kan brengen en hoe FME helpt te besparen.

12.10 – 13.00      Lunch. Tijdens de lunch kunnen we natuurlijk ervaringen delen en gezellig netwerken.

13.00 – 13.45       Van IRIS naar DAMO met FME Door Thomas Merkus
DAMO Watersysteem (DAMO = DAtaMOdel) is het nieuwe gestandaardiseerde datamodel voor de watersysteemgegevens van de waterschappen, opvolger van IRIS. In 2015 is daar DAMO Keringen aan toegevoegd. Om de gegevens bruikbaar en kwalitatief van IRIS naar DAMO over te zetten kunt u FME gebruiken. De focus ligt op automatisering, controle en datakwaliteit. Thomas vertelt u hoe het werkt en waarom FME dé oplossing is.

13.45 – 14.30       Waterschappen en technologie, Door Karin Snel, Universiteit Utrecht
Technologie gaat een steeds grotere rol spelen in waterschapsland. Het toenemende gebruik van FME is daar een mooi voorbeeld van. Toch worstelen nog vele waterschappen met hun rol daarin. De techniek die beheersen ze wel, ook al kostte dat de nodige tijd en energie om onder de knie te krijgen. Maar vervolgens komt dan de vraag op: wat gaan we er nou zinvol mee doen? In deze bijdrage staat – wat los van de specifieke FME-techniek – de vraag centraal: waar kunnen wij vanuit onze rol als waterschap die technologie nou zinvol voor inzetten

14.30 – 15.00       Van ArcGIS naar FME, Door Remco Plaisier
Remco is consultant en zorgt al jaren dat gemeenten, waterschappen maar ook organisaties als Pro Rail efficiënter functioneren door het gebruik van FME.