Bergen op Zoom gebruikt FME voor Mutatiedetectie

7 december 2017

Gemeente Bergen op Zoom is enthousiast FME-gebruiker en weet wat de toegevoegde waarde kan zijn wanneer FME slim wordt ingezet. Bij uiteenlopende projecten biedt FME uitkomst en bewijst de tool zich telkens opnieuw. Een voorbeeld een handige oplossing door goed gebruik te maken van FME is een model waarmee eenvoudig illegale bouw wordt gedetecteerd: door gegevens uit de BAG te combineren met zelf ontwikkelde puntenwolken, vergelijkbaar met het AHN.

Bas Schouteren ontwikkelde dit in het kader van zijn afstudeeronderzoek. In zijn toepassing gebruikt Bas de BAG om op zoek te gaan naar de locaties waar gebouwen staan. Voor deze locaties heeft hij een analyse gemaakt van de puntenwolken van verschillende jaargangen luchtfoto’s. Van iedere versie heeft hij een Digital Terrain Model (DTM) gemaakt, om deze vervolgens van elkaar af te trekken. Het resultaat is een DTM van het verschil tussen de puntenwolken uit verschillende jaargangen. De plekken waar veel verschillen zijn opgetreden komen zo naar voren, en zijn indicaties van plekken waar er gebouwd is in het tijdsbestek tussen de inwinning van de verschillende jaargangen luchtfoto’s. Een cross-referentie met de database waarin de bouwvergunningen worden bijgehouden levert op die manier een lijst op met locaties die nadere inspectie verdienen. Deze lijst kan zo worden meegestuurd aan de inspecteurs zodat zij gericht hun werk kunnen uitvoeren, in plaats van een minder succesvolle steekproefmethode. Ook de vergunningsvrije en illegale bouw wordt gesignaleerd waardoor de BAG/BGT vollediger wordt en je nog beter kan handhaven.

De FME toepassing die ontwikkeld is door Bas is inmiddels opgemerkt door andere gemeentes die op zoek zijn naar een soortgelijke oplossing. Zo laat de gemeente Bergen op Zoom zien dat zij op innovatieve wijze bezig zijn met GIS en dat FME daar vaak een belangrijke rol in speelt. 

Deel dit artikel

Lees meer over

fme