Handig! Tool voor bulkmutatie gebruiksoppervlakte BAG (i.v.m. gewijzigde NEN 2580)

19 juli 2019

De NEN 2580-richtlijnen wijzigen. Gemeenten moeten van alle woningen de gebruiksoppervlakte registreren en controleren om woningen op basis van gebruiksoppervlakte te kunnen laten taxeren. Hieronder vallen ook de woningen die in eigendom zijn bij woningcorporaties. Zowel gemeenten als woningcorporaties zijn dus bezig met het grootschalig opnemen en controleren van gebruiksoppervlakten.

Vanaf 1 januari 2021 zijn woningcorporaties verplicht over de gebruiksoppervlaktes van al hun woningen te beschikken. Deze dienen conform de NEN 2580 te zijn opgesteld. Woningcorporaties kunnen tot 2021 nog gebruik maken van gebruiksoppervlaktes, zoals opgenomen in de BAG of de waarderingskamer (WOZ).

Wist u dat naast de woningcorporaties gemeenten straks ook moeten voldoen aan de NEN 2580 richtlijnen, voor de bepaling van de WOZ-waarde? Gemeenten moeten dan zorgen dat zij voor alle woningen de gebruiksoppervlakte geregistreerd en gecontroleerd hebben om de woningen op basis van deze gebruiksoppervlakte te kunnen taxeren. Hieronder vallen ook de woningen die in eigendom zijn bij woningcorporaties. Zowel gemeenten als woningcorporaties zijn dus bezig met het grootschalig opnemen en controleren van gebruiksoppervlakten.

Wist u dat naast de woningcorporaties gemeenten straks ook moeten voldoen aan de NEN 2580 richtlijnen, voor de bepaling van de WOZ-waarde?

In de BAG heeft dit tot gevolg dat de gebruiksoppervlaktes van verblijfseenheden zullen moeten worden gemuteerd. Voor Neuron Stelsel Registratie-gebruikers biedt Vicrea nu de mogelijkheid om de nieuw bepaalde gebruiksoppervlaktes in een keer in te laden en automatisch in de BAG te verwerken. Dit kan met een nieuwe tool die die het mogelijk maakt om de nieuw berekende gebruiksoppervlaktes in bulk in te lezen en weg te schrijven als nieuwe cyclus in NSR, rekening houdend met de functionele processen binnen Neuron Stelsel Registratie. Deze nieuwe cyclus kan vervolgens binnen Neuron Stelsel Registratie in bulk worden verstuurd naar de Landelijke Voorziening.

Bent u een Neuron BAG-gebruiker? En wilt u meer informatie over deze tool? Neem dan contact met ons: fme@vicrea.nl

Deel dit artikel

Lees meer over

neuron bag, neuron registratie