Equalit zet volgende stap in haar ‘verbindend fundament’ met het Neuron Gegevensmagazijn

17 september 2015

Het Shared Service Center Equalit heeft de ambitie om voor de deelnemende organisaties hèt kenniscentrum binnen het brede vakgebied ICT te zijn. De huidige deelnemers zijn de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze-Rijen, Hilvarenbeek,  Oisterwijk, Oosterhout, Loon op Zand, Woensdrecht, Zundert en de Omgevingsdienst West-Brabant. 

Equalit is geen leverancier van diensten, maar een partner in de levering van diensten aan haar deelnemers. Alle diensten worden vanaf één locatie verzorgd. Naast de primaire activiteiten op het gebied van ICT-dienstverlening levert Equalit hoogwaardige kennis op het gebied van informatiebeleid en gegevensbeheer. Equalit wil op deze manier bijdragen aan gezamenlijke uitvoering van de publieke taken, waarborgen continuïteit van de ICT-dienstverlening, beperken stijging van de ICT-kosten, het verbeteren van kwaliteit en vergroten van innovatiekracht.

Centraal gegevensmagazijn Verbindend Fundament Equalit
Een kernonderdeel waarop samengewerkt wordt met de deelnemers van Equalit is het Verbindend Fundament Equalit (VFE), een midoffice- en frontofficefaciliteit waar alle deelnemers uiteindelijk op aansluiten. Equalit heeft gekozen voor een “best of breed” benadering van front- en midoffice, waarbij de componenten gescheiden van elkaar worden aangeschaft. Met dertien landelijke basisregistraties waar de deelnemers met verschillende applicaties op moeten aansluiten, ontstond de behoefte aan een efficiënter gebruik van gegevens. Door het aanschaffen en inrichten van een centraal gegevensmagazijn voor de deelnemers als nieuw onderdeel van het Verbindend Fundament Equalit (VFE) moet deze efficiency behaald worden. De voordelen:

  • minder beheerkosten
  • minder ontwikkelkosten door hergebruik
  • sneller aansluiten op basis-en kernregistraties
  • flexibiliteit door gebruik van landelijke standaarden.

Keuze voor Vicrea
Vicrea Equalit Neuron Integratie PlatformOp basis van een Best Value Procurement traject, waarin Equalit haar beoogde doelstellingen naar haar deelnemers als uitgangspunt voorop heeft gesteld, heeft Equalit gekozen voor het Neuron Gegevensmagazijn van Vicrea. De belangrijkste redenen hiervoor zijn

  • flexibiliteit in opslag,
  • hoge mate van gebruiksvriendelijkheid in het beheer,
  • volledig ‘multi tenant’ voor het gescheiden kunnen opslaan beheren van de gegevens t.b.v. van alle deelnemers en het kunnen beschikken over een gegevenswoordenboek. Dit gegevenswoordenboek geeft inzicht in metadata van de gegevensverzamelingen, uitgebreide informatie over de gegevensverzamelingen en de relaties tussen objecten binnen deze gegevensverzamelingen.

Ondertekening
Na het doorlopen van een intensieve concretiseringsfase zijn alle verwachtingen en afspraken naar elkaar toe helder uitgewerkt in diverse dossiers en contracten. De formele contracten zijn op 14 september ondertekend door Mariska Asmus, directeur middelen en dienstverlening gemeente Oosterhout) en Kees Radstaak (algemeen directeur Vicrea) op het kantoor van Equalit te Oosterhout. De implementatie is inmiddels gestart en de oplevering staan gepland voor eind van 2015.

Deel dit artikel