Nuon gebruikt FME voor BAG-beheer

15 september 2017

Voor Nuon is de BAG een belangrijke basisregistratie, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Omdat de BAG een belangrijke bron van informatie is voor Nuon, onderhouden zij een eigen lokale versie van de BAG. Om dit proces te optimaliseren is Vicrea gevraagd om een BAG plugin te ontwikkelen die een lokale versie van de BAG inricht, en beheert voor Nuon.

Voor Nuon is het namelijk erg belangrijk om de meest recente BAG gegevens op orde te hebben, zodat zij die kunnen gebruiken in hun GIS eigen omgeving. De BAG speelt daarbij een belangrijke rol, omdat Nuon een goed beeld moet hebben van de relatie tussen de kabels en leidingen onder de grond, en de huizen waar op zij zijn aangesloten boven de grond.

Via het Kadaster zijn er periodieke Nul-standen beschikbaar van de BAG die iteratief worden aangevuld met mutatie-berichten. Dit gebeurt aan de hand van XML bestanden. Aangezien de weg van verzameling omvangrijke XML-bestanden naar een lokale GIS-database een aantal complexe transformaties bevat, is FME een uitgelezen ETL tool die hierbij uitkomst biedt. Zodoende heeft Nuon gekozen voor de inzet van FME voor deze klus.

Met de inzet van FME kan dit proces zo veel mogelijk worden geautomatiseerd, zodat het verwerken van nieuwe BAG-data veel minder arbeidsintensief wordt. Omdat het met de BAG om grote, landelijke datasets gaat is het ook erg belangrijk om goede terugkoppeling te krijgen. Het laden van een nulstand kan bijvoorbeeld meerdere uren in beslag nemen. Om die reden moet er ook een duidelijke logging worden teruggekoppeld met daarin het resultaat. FME is hier bij uitstek erg geschikt voor, en kan afhankelijk van een gebeurtenis verschillende acties ondernemen.

Bij Vicrea merken wij dat de markt zich steeds meer bewust wordt van de mogelijkheden die FME biedt voor dit soort klussen. In de meeste gevallen verhoogt het niet alleen de efficiëntie maar wordt het gebruiksgemak ook verhoogt.

Kunt u FME ondersteuning gebruiken? De FME experts van Vicrea staan voor u klaar. Mail uw vragen naar fme@vicrea.nl.

Deel dit artikel

Lees meer over

fme