Vicrea ontzorgt bij WKPB Transitie

19 november 2020

Per 1 januari 2021 vindt er een wetswijziging plaats rondom de Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen (WKPB).  Waar de registratie WKPB en verwerking tot nu nog lokaal plaatsvond, zijn alle gemeenten verplicht hun registratie te verhuizen naar een landelijke database van het kadaster.

Ook biedt de wetswijziging nieuwe context aan. Zo waren in de oude situatie de beperkingen altijd (administratief) gekoppeld aan een perceel in de BRK-registratie. In de nieuwe situatie is er de mogelijkheid om beperkingen te registreren op basis van contouren (GML) en administratieve koppelingen aan de BAG en de BGT.

Om deze registratie te verhuizen levert het Kadaster een transitieportaal aan waarin CSV, GML-files en Documentatie aangeleverd kan worden met alle geregistreerde beperkingen in de vorm van een nulstand. Echter is het maar tot 1 januari 2021 mogelijk om dit in bulk op te voeren. Er zit dus behoorlijk wat tijdsdruk achter.

Vicrea heeft daarom een oplossing gecreëerd om klanten te helpen bij deze WKPB transitie. Door middel van FME is er een script gebouwd dat alle beperkingen in het juiste formaat kan opvoeren, rekening houdend met de nieuwe werkwijze. De klant is alleen verantwoordelijk voor de besluitvorming en de aanlevering van de brondocumenten. Vicrea en FME doen de rest.

In korte tijd is er al een flink aantal gemeenten door ons geholpen met de WKPB transitie. Zo heeft Vicrea de gemeente Súdwest-Fryslân compleet ontzorgd bij de technische transitie en het stappenplan. Na een uitgebreid intakegesprek, waarin alle keuzes zijn doorgenomen, is onze consultant aan de slag gegaan. Inmiddels is de transitie succesvol afgerond en zijn ze volledig over én voorbereid op de nieuwe werkwijze.

Heeft u de WKPB transitie nog niet geregeld of heeft u hier vragen over? Neem dan contact op via FME@vicrea.nl .

Deel dit artikel