Geslaagde dag FME World Tour City 2014

18 mei 2014

De FME World city tour gaat meer dan 50 steden langs over de hele wereld. FME-gebruikers ontvangen de nieuwste informatie en kunnen met elkaar netwerken. Op  8 mei vond in Amersfoort de FME World City tour plaats. Vicrea was als platinum reseller gastheer op de fantastische locatie CliniClowns College. Presentaties werden verzorgd door Ken Bragg van Safe Software, Maarten Storm van Alterra Wageningen University & Research en Kim van WInden van Vicrea.

Karen Bijlsma, salesmanager bij Vicrea, opende de dag. Karen besteedde uiteraard aandacht aan de activiteiten van Vicrea als Platinum Value Added Reseller van Safe Software. Er werd kort aandacht besteed aan de ontwikkeling van een Dashboard voor FME Server, een tool voor het beheren, monitoren en maken van rapportages met een eenvoudige en toegankelijke interface. Binnenkort is er meer hierover te lezen op onze website.

Enquete uitslag

Eind 2013 hebben we een enquête gehouden onder onze FME gebruikers. Daaruit bleek onder meer dat:

 • de kennis van FME gemiddeld voldoende is;
 • dat 30% van de gebruikers meer dan 4 jaar ervaring heeft;
 • dat er onvoldoende tijd binnen de functie is om meer kennis op te doen;
 • dat de informatievoorziening voldoende is;
 • dat trainingen en webinars belangrijk zijn om de kennis op peil te houden;
 • dat de belangstelling groeit voor de FME Advanced Trainingen;
 • dat FME als product een gemiddelde cijfer haalt van meer een 8;
 • dat Safe Software als leverancier een gemiddelde cijfer haalt van meer een 8;
 • dat Vicrea als reseller bijna net zo goed scoort als Safe Software.

Onder de deelnemers van de enquête werd door Sam van Asselt van Kadaster de prijs '1 dag gratis FME consultancy' verloot met als winnaar Marcel Adema van Wetterskip Fryslân.

Presentaties

Ken Bragg van Safe Software verzorgde twee presentaties. De topics die in de eerste presentatie aan bod kwamen: 

 • Introduction to FME, quick demonstration
 • What's New in FME Desktop
 • De tweede presentatie van Ken Bragg ging over: What's New in FME Server: 
 • Automation with FME Server
 • Data Validation with FME Server

De tweede presentatie ging over:

 • Workflow Management with FME Server
 • Short Topics: o Database Update and Nulls o Complex GML for INSPIRE etc o MapNikRaterizer
 • Short Topics: - Database Update and Nulls - Complex GML for INSPIRE etc - MapNikRaterizer

Maarten Storm van Alterra van de Wageningen University & Research Centre verzorgde een presentatie met als onderwerp 'Kwaliteitscontroles met FME t.b.v.de EU-nitraatrichtlijn'. Alterra is hèt kennisinstituut voor de groene leefomgeving. Elke EU-lidstaat moet elke 4 jaar gegevens aanleveren over nitraatgehaltes in grond- en oppervlaktewater en over nitraat-gevoelige gebieden. Deze gegevens worden gecombineerd in een EU geodatabase en worden gebruikt voor analyses, kaarten en rapportages. Deze gegevens worden geleverd in verschillende formaten en coördinaat stelsels. Deze gegevens worden vaak niet volledig of zelfs met fouten aangeleverd. Per EU lidstaat werden specifieke workbenches toegepast en in ARCGIS samengevoegd.

Kim van Winden van Vicrea vond dat Provincie Overijssel als beste provincie uit de bus kwam volgens zijn presentatie ‘De beste provincie van Nederland: de definitieve ranking op basis van een compleet arbitraire maatstaf.’ Provincie Overijssel kon een beker als prijs mee naar huis nemen. Kim heeft laten zien hoe door je geometrieën, die met FME naar Excel geschreven zijn, kan combineren met de spelregels van Game of Life en met wat Python aanroepen en zodoende spelenderwijs kennis kan opdoen. Binnenkort is de presentatie met bestanden te vinden op Vi-Create, het nieuwe online kennisplatform van Vicrea.

Cliniclowns College

De dag vond plaats op de bjizonder locatie van de Cliniclows. Een vrijwilliger van de CliniClowns vertelde wat zij willen betekenen voor erg zieke kinderen. Kijk vooral op de websites www.cliniclowns.nl en www.cliniclownscollege.nl. Er werd druk van de gelegenheid gebruikt om te netwerken en van een rondleiding door het CliniClowns College. We mogen terugkijken op een goedbezochte, interessante en leuke bijeenkomst.

Deel dit artikel

Lees meer over

fme, producten