Haarlem open data portal

30 januari 2015

De gemeente Haarlem doet mee aan het project NH – slimmer. Hierin wordt beoogd een structuur op te zetten voor het beschikbaar stellen van open data door de 10 participerende gemeenten. Vanuit de contacten die door het project zijn gelegd met burgers en bedrijven is positief gereageerd op dit initiatief.

Gemeente Haarlem heeft behoefte aan een Open Database, die buiten de DMZ van de gemeente beschikbaar is voor burgers en bedrijven. Deze open database moet volledig onafhankelijk van interne processen kunnen opereren. Ook wenst Gemeente Haarlem geen beperkingen in het gebruik door softwarelicenties. Daarnaast wenst Gemeente Haarlem een portaal waar de gegevens in de Open Database eenvoudig geraadpleegd kunnen worden. Bovendien moeten de gegevens te downloaden zijn. Ten slotte kunnen gebruikers van het portaal een melding maken en deze op de kaart plaatsen.

Vicrea ziet, naast de bestaande Neuron productenlijn, dezelfde kansen en mogelijkheden als de gemeente Haarlem op het gebied van Open Data. De vraag van Haarlem kan uitstekend worden ingevuld door gebruik te maken van Open Source oplossingen, waardoor de kosten laag kunnen blijven. Daarnaast is Vicrea gestart met het uitdiepen van nieuwe mogelijkheden op het gebied van presenteren en delen van geo-informatie. Deze zijn in lijn met de visie van de gemeente Haarlem. Vicrea wil deze nieuwe technieken samen met de gemeente Haarlem in de praktijk mogelijk gaan maken.

Om deze reden zijn Vicrea en Haarlem een samenwerking aangegaan voor de realisatie van de Open Database en de realisatie van het Portal. De Open Database zal draaien op een Postgres omgeving. Het portaal zal rechtstreeks gebruik maken van de gegevens in de Open Database. Een onderdeel van het portaal is ook het beschikbaar stellen van een API voor ontwikkelaars waarmee de Open Database geraadpleegd kan worden. Deze wordt gerealiseerd middels een Geoserver WFS API.

 

Haarlem open data

Meer informatie? f.vandervalk@vicrea.nl

 

Deel dit artikel

Lees meer over

producten