Metadata. Rijkswaterstaat weet het ook: het kan makkelijker met FME

18 augustus 2017

Het beschrijven van data wordt vaak gezien als een relatief kleurloze verplichting, met een secundaire prioriteit. Het gaat immers om data over de data. Toch wordt het steeds duidelijker dat metadata, want daar hebben we het over, een essentiële rol speelt bij het grootschalig beheer van ruimtelijke data.

Organisaties onderhouden doorgaans namelijk veel en steeds meer verschillende datasets, afkomstig van veel verschillende bronnen. Goede metadata is nodig om te kunnen inschatten wat de kwaliteit van een dataset is en hoe bruikbaar deze data is voor een specifieke toepassing. Ongeacht de intrinsieke kwaliteit van een dataset, kan het onjuiste gebruik van data namelijk leiden tot ongewenste resultaten.

Data gebruiken, prima. Maar wees er wel zeker van dat het goede data is.

Het is daarom evident dat organisaties er bij gebaat zijn om de gebruikers van hun geo-data te voorzien van goede metadata. Rijkswaterstaat is een goed voorbeeld van een organisatie die daar intensief mee bezig is. Om te zorgen dat de duizenden beschrijvingen op een eenduidige, gestroomlijnde manier te beheren volgen zij de ISO standaard: “Nederlandse metadata profiel op ISO 19115 voor geografie”.

FME zorgt bij Rijkswaterstaat voor focus op de inhoud
Om het grootschalig in bulk beheren van metadata zoveel mogelijk te beheersen heeft Rijkwaterstaat er voor gekozen om gebruik te maken van FME. Op dit moment worden er verschillende applicaties ontwikkeld die ter zijnertijd in lijn worden gebracht. De applicatie exporteren metadata vanuit geodatabases (Oracle) en andere bronnen  naar xml bestanden. Die worden ingelezen naar een interface (MS-Excell) zodat er gemuteerd kan worden. Vervolgens wordt de gemuteerde inhoud in de gewenste formats en in de geodatabase teruggeschreven. Vicrea zorgt met FME daarmee dat de datasets van RWS voorzien kunnen worden van de meest actuele gegevens.

FME maakt het mogelijk in dezelfde tijd meer iteraties van hetzelfde proces te doorlopen.  Door FME te gebruiken zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de risico’s op fouten door handwerk en gebrek aan overzicht verminderen, de kwaliteit van de metadata daardoor omhoog gaat en er veel minder handwerk hoeft te worden uitgevoerd. Bovendien zorgt FME dat de ‘leveranciers’ van de data, de inhoudelijk deskundigen van Rijkswaterstaat, zich in een voor hen vertrouwde omgeving meer op de inhoud van de beschrijvingen en data kunnen concentreren. He beschrijven van de data wordt door FME niet alleen nuttig maar ook leuker.

Deel dit artikel

Lees meer over

fme