Presentatie Vicrea aan Masterstudenten GIMA bij Gemeente Hilversum

8 september 2014

?In het gemeentehuis van Hilversum hebben Flip van der Valk en Roderick Duinker, consultants van Vicrea Solutions en Frank Post, projectmanager van dezelfde organisatie woensdag 3 september een presentatie gegeven aan een groep van ongeveer 30 GIMA (Geographical Information Management & Applications) Masterstudenten.

Gerard Marsman van de gemeente Hilversum trapte af met een helder verhaal over de geodata bronnen die de gemeente heeft, de manier waarop ze aan de data komen (landmeten, luchtfoto’s, derden, open data/PDOK) en de manier waarop ze de bronnen nu gebruiken dan wel gebruikt hebben. Een vraag uit de zaal over “moet je alle GIS vragen zelf beantwoorden of kunnen de ambtenaren dat zelf ook doen” leverde een mooie brug op naar het product Neuron Stroomlijn van Vicrea. Deze organisatiebrede viewer naar basisregistraties is kortgeleden door Vicrea bij de gemeente geïmplementeerd. In de oude situatie konden de ambtenaren niets zelf zonder een Desktop GIS én de kennis ervan, nu kunnen ze de basisvragen zelf beantwoorden met Stroomlijn.

Flip van der Valk van Vicrea nam daarna het stokje over en heeft de studenten meegenomen op een zoektocht naar informatie op een gemeentelijke website. Na ruim 40 muisklikken was het antwoord er nog steeds (net) niet. Vervolgens heeft hij de visie op het simpel gebruiken van informatie versus data uiteengezet, het integrale Stroomlijn concept laten zien en vervolgens een vijftiental voorbeelden uit de dagdagelijkse praktijk.

In de pauze heeft de gehele groep de toren van het Gemeentehuis beklommen, wat tegelijkertijd het prestige bouwwerk is van Dudok, gebouwd van 1928 tot 1931. Bijgaande foto is daar dan ook genomen.

Na de pauze lichtte Huibert van der Schaar van de gemeente Hilversum toe hoe het “gegevenshuis” project tot stand is gekomen. Vanuit een stukje geschiedenis (begin van registratie) ging het verhaal door naar verschillende doelstellingen dan wel mijlpalen: van informatie beschikbaarheid in 2008 naar meer eenvoud in beschikbaarheid in 2013. Frank Post van Vicrea nam daarna het stokje over en gaf een duidelijke uiteenzetting van alle facetten van het project, van hard- en software onderdelen, naar data transitie processen en gebruikersacceptatie.

Aan het eind van de geslaagde sessie heeft Roderick Duinker van Vicrea zijn onderzoek voor de gemeente Haarlem toegelicht. Hij heeft zijn masterthesis gedaan naar het voorspellen van inbraken cq. inbraakpatronen. In dit verhaal liet hij zien wat je als GIMA student én Vicreaan kunt bijdragen aan de veiligheid in Nederland.

Voor meer informatie: Flip van der Valk: f.vandervalk@vicrea.nl

Deel dit artikel