Regie over dataprocessen met FME Server

17 september 2020

Omdat FME zo veelzijdig is, is de kans groot dat u al aardig wat processen heeft lopen via FME. Misschien heeft u terugkerende taken ingepland of event driven workflows gecreëerd. Er gebeurt vervolgens ontzettend veel op de achtergrond. Maar hoe hou je nou grip op al deze processen?

In dit artikel zetten we uiteen welke functionaliteiten FME Server heeft om hier aan bij te dragen en zoomen we iets meer in op de nieuwe Dashboard functionaliteit.

 

HET MONITOREN VAN JOBS

In FME Server is het mogelijk om al je jobs te bekijken. Hierin kan je zien welke processen op dit moment lopen, welke er in de wachtrij staan en welke zijn afgerond. Tevens zie je of een job wel of niet succesvol is afgerond .

Deze optie is handig om de status op dit moment te bekijken. Lopen de wachtrijen niet te veel op? Hoeveel werk krijgt FME te verstouwen? Maar om je processen in de gaten te houden,  wil je hier eigenlijk niet continu naar kijken. Dat kost te veel tijd. Daarom kan je berichten versturen met automations.
 

BERICHTEN VERSTUREN DOOR MIDDEL VAN AUTOMATIONS

Wanneer je een automation creëert, kan je afhankelijk van de uitkomst van het proces instellen dat er een actie wordt gestart of een bericht wordt verzonden. Wil je het weten als een proces is gefaald, dan kan FME Server je bijvoorbeeld een e-mail sturen, indien gewenst met het logbestand van het proces. Wil je ook een bericht als de job succesvol heeft gedraaid? Dat kan dan ook.

Op deze manier kan realtime de vinger aan de pols worden gehouden en kunnen technische problemen snel worden opgelost. Er is dus sprake van technische monitoring van het dataproces.

OP INHOUD MONITOREN

Naast technische monitoring biedt FME Server u ook de mogelijkheid om uw processen inhoudelijk te monitoren door middel van Dashboards. Dashboards is een HTML-viewer met door FME gegenereerde HTML-pagina’s. Er staan al een aantal standaard dashboards in, waarin je bijvoorbeeld kan zien:

  • Hoeveel workspaces er in totaal per dag hebben gedraaid
  • Hoeveel jobs gefaald zijn

U bent echter niet beperkt tot alleen de standaard meegeleverde Dashboards. Het grote voordeel is, dat u als gebruiker ook zelf een dashboard kunt maken. Wanneer u een workspace maakt die een HTML-pagina genereerd als output en deze wegschrijft in de Dashboard map in de repository zal deze automatisch worden weergegeven in Dashboards.

TOEPASSINGEN FME SERVER DASHBOARD

Het is dus mogelijk om naast de standaard dashboards zelf dashboards aan te maken. Waar kan je dan aan denken? We geven een paar voorbeelden.

STATISTIEK

Dashboards kan gebruikt worden om statistisch in beeld te brengen wat de uitkomsten zijn van hetgeen FME aan het uitvoeren is. In onderstaand voorbeeld hebben we een workspace die de woningvoorraad bijwerkt. Door middel van een HTML Report Generator maken we een HTML-pagina aan.

Door het HTML-rapport weg te schrijven in de repository van de Dashboard map, wordt deze automatisch weergegeven in Dashboards. Het Dashboard laat vervolgens door middel van een grafiek zien hoe de woningvoorraad zich ontwikkelt gedurende een bepaalde periode.

WERKLIJSTEN MAKEN

Stel er loopt een panden mutatie detectieproces binnen de organisatie. Dashboards kan dan inzichtelijk maken hoeveel mutaties er zijn. Maar er moet waarschijnlijk ook een controle plaatsvinden. Met FME Dashboards maak je eenvoudig werklijsten aan, zodat een medewerker hier direct mee aan de slag kan.

Samenvattend

Jobmonitoring, notificaties in Automations en Dashboards zijn standaard functionaliteiten van FME Server. Door de mogelijkheden hiervan te combineren wordt het een stuk makkelijker om controle te houden over de vele dataprocessen, terwijl het minder tijd kost.

Bent u bezig met het beter monitoren van uw dataprocessen en heeft u hier vragen over? Of heeft u vragen over FME en FME Server in het algemeen? Neem dan contact op met uw Accountmanager of mail naar fme@vicrea.nl.

 

Deel dit artikel