Samenwerken met de FME-expert, wel zo makkelijk

20 oktober 2017

Remco, FME -expert bij Vicrea, vertelt hoe híj een Waterschap helpt en zíj hem scherp houden

Steeds vaker worden bestaande werkwijzen vervangen door oplossingen met behulp van FME. Vaak is de reden hiervan de behoefte aan automatisering van terugkerende werkzaamheden en de behoefte aan eenvoudiger onderhoud in de toekomst, eventueel door collega’s die niet betrokken waren bij het oorspronkelijke ontwerp. FME en FME server zijn hier bij uitstek geschikt voor. De behoefte aan FME kennis neemt dan ook toe, zo ook bij waterschappen.

Om die FME kennis te vergaren zijn er natuurlijk de FME trainingen die Vicrea aanbiedt. FME basis training om bekend te raken met FME, en vervolgens de FME Advanced training voor de verdieping. Deze twee trainingen helpen je goed op weg om zelfstandig aan de slag te gaan met FME. En voor specifieke kennis is er natuurlijk de Safe.com website voor naslag, met de zeer nuttige Webinars. Ik raad iedereen aan hier eens te kijken wanneer je tegen specifieke problemen(/uitdagingen) aanloopt. 

Om na afloop van de trainingen snel productief te worden met FME binnen de organisatie, zou je eigenlijk willen dat je één op één met een ervaren FME’er aan een reële opdracht kunt werken. Dit is precies wat ik de afgelopen tijd voor het Waterschap Hollandse Delta gedaan heb, en nog doe.

Om na afloop van de trainingen snel productief te worden met FME binnen de organisatie, zou je eigenlijk willen dat je één op één met een ervaren FME’er aan een reële opdracht kunt werken. Dit is precies wat ik de afgelopen tijd voor het Waterschap Hollandse Delta gedaan heb, en nog doe.

Het Waterschap HD vroeg me samen met een van hun GIS-specialisten aan een taak  te werken die op dat moment op hun bord lag. Voor sommige medewerkers betekende dit een dagdeel, voor de kleinere taken, en voor andere met een grotere taak voor meerdere dagen, verspreid over langere tijd. Samen met de medewerker achter één scherm, muis en toetsenbord, werd ik eerst ingelicht over de voorliggende taak. Nadat ik deze begreep, ging ik aan de slag in FME, hardop denkend en elke stap richting de oplossing toelichtend. Wanneer een gebruikte transformer vragen opriep, verduidelijkte ik die direct. Wanneer een gekozen oplossingsrichting niet duidelijk was, probeerde ik die op te helderen. Vaak kwamen ook alternatieven aan bod.

Er ontstaat op deze manier een  interactieve manier van werken, waarbij zowel kennis wordt overgedragen aan de medewerker, maar ook daadwerkelijk gewerkt wordt aan een oplossing van een huidige taak. Na afloop is er niet alleen veel geleerd en ervaring opgedaan, maar wordt ook een werkende workspace opgeleverd die direct toepasbaar en inzetbaar is. Een personal trainer, met direct toepasbaar resultaat. 

Ik ervaar deze sessies als zeer succesvol, en de reacties van de medewerkers, en ook opdrachtgever zijn zeer enthousiast. 

Voor mij zijn het intensieve, maar zeer veel voldoening gevende sessies. Niet alleen leer ik over de specifieke toepassingen waarmee FME in de praktijk wordt gebruikt, en daarmee inzicht krijg in het vakgebied van de waterschappen. Het dwingt me ook bewust na te denken over mijn werkwijze binnen FME en deze te verklaren. Ook voor mij zeer leerzaam, het houdt me scherp. 

Deel dit artikel

Lees meer over

fme