Tien tips voor FME logfiles: maak het overzichtelijk

13 juni 2017

Logfiles van FME langdradig en onduidelijk?
Dat komt omdat de logfiles vaak worden opgebouwd  als lange lappen tekst, zonder een heldere, leesvriendelijke opmaak. Hierdoor valt de essentiële informatie soms lastig te destilleren. Daarom hebben wij een korte lijst met tien tips gemaakt, waarmee wij het interpreteren van logfiles gemakkelijker willen maken.

TIP 1: Gebruik de log window buttons

In FME workbench wordt de log weergeven in de translation window tijdens het uitvoeren van een workbench, en na afloop daarvan. Rechtsboven in het translation window bevinden zich  de log window buttons, waarmee je kunt zoeken op woorden, de tekst aan kan passen naar de omvang van het venster, en de instellingen van de logging kan aanpassen. Door het gebruik van deze buttons kun je sneller de juiste informatie uit de logs halen.

TIP 2: Let op de Errors

In de logfile zelf staat er op elke regel een nieuwe melding, met daarvoor het meldingstype. Als er ERROR voor een melding staat, gaat het om een oorzaak waardoor FME het proces heeft afgekapt. Dit betekent dus dat de workbench gestopt is met het uitvoeren van taken, en dat er waarschijnlijk geen gewenst resultaat is behaald. Het is dus verstandig om eerst te zoeken naar dit type melding wanneer je een logfile bestudeert.

TIP 3: Let op de Warnings

Een ander belangrijk meldingstype zijn de Warnings. Deze worden aangeduid door “WARN” aan het begin van een nieuwe regel. Dit is een waarschuwing voor een oorzaak die er niet voor zorgt dat FME het proces afkapt, maar van een onregelmatigheid die het resultaat van een workspace potentieel kan beïnvloeden. Een dergelijke melding kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verkeerde instelling van een writer of een transformer, waardoor FME niks wegschrijft. Om die reden verdienen de WARN meldingen na de ERROR meldingen de aandacht van de gebruiker, indien de logfiles bestudeert worden.  

TIP 4: Let op de Information

Meldingen waaraan voorafgaand staat INFORM zijn er slechts om te informeren over bepaalde gebeurtenissen. Deze zijn in principe niet zorgwekkend, en geven doorgaans weer wat er gebeurt is in een bepaalde transformer. Hier kan meer op een micro niveau bestudeert worden wat er in de workspace gebeurd.

TIP 5: Let op de Stats

De meldingen die worden aangeduid door “STATS” weergeven de statistieken. Dit zijn misschien wel de meest belangrijke meldingen die er te vinden zijn in de log, aangezien zij het aantal features weergeven die er zijn gelezen uit de bronbestanden, en het aantal features die er zijn weggeschreven naar de output datasets. Als er iets mis gaat in de workspace valt het meestal direct hier aan af te lezen.  

TIP 6: Customize je eigen log files

Zoals beschreven bij tip 1, zijn er in FME workbench log window buttons aanwezig die een aantal functionaliteiten kunnen aansturen. Een van deze functionaliteiten bevat de mogelijkheid om de instellingen van de logging in zijn algeheel te veranderen. Zo kun je de volgende dingen aanpassen: de locatie van de logfile, de mogelijkheid om de logfile te overschrijven, de exacte tijden van processen, en de mate waarin FME de logfile probeert in te korten. Door deze instellingen aan te passen naar eigen voorkeuren kunnen de logfiles een stuk gebruiksvriendelijker worden.


TIP 7: Customize de inhoud van je log files

Bij de instellingen van de logfiles zoals beschreven bij tip 6, kun je de instellingen van de logfiles aanpassen. Naast de administratieve instellingen kun je ook bepalen wat er wel en wat er niet in de logfiles terecht moet komen. Zo kun je instellen wat voor type meldingen je wilt weergeven, en welke achterwege moeten blijven. Zo kun je kiezen uit de Errors, Warnings, Information, Statistics, en Debug meldingen. Door deze instellingen aan te passen naar eigen voorkeuren kunnen de logfiles een stuk gebruiksvriendelijker, en korter worden.

TIP 8: Hou het log window klein        

Het proces van een workspace kan vertragen wanneer je log window geopend is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er veel features worden verwerkt, en transformers voor elke verwerkte feature een melding maken. De window kan na afloop altijd weer geopend worden voor inspectie, daarom is het slim om deze aanvankelijk klein te houden.

TIP 9: Verkijk je niet op de volgorde van de log file

Het kans soms verwarrend ogen dat de logfiles niet zijn gesorteerd op meldingen per verschillende transformer. Dit heeft maken met het feit dat FME data verwerkt op basis van features. Dit betekent dat sommige features al kunnen aankomen bij een volgende transformer terwijl andere nog verder terug in het proces zitten wat betreft de verwerking. Er zijn wel uitzonderingen te bedenken waarbij features gegroepeerd behandeld worden. Maar in principe is de sortering niet gebaseerd op de transformers. Het is verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je een log file bestudeert.

TIP 10: Gebruik Loggers

In je workspace kun je de logger transformer gebruiken om meer informatie te krijgen in je logfile. De log transformer is er voor bedoeld om gekoppeld te worden aan transformers waarover je meer informatie terug wilt zien in de log. Zo worden alle features die naar de logger gaan opgenomen aan de hand van een meldingsnaam die je zelf kunt instellen. Om de grootte van de log in te perken, kun je een maximum aan aantal features instellen. Loggers zijn daarom handig als je wilt weten welke features er precies resulteren uit specifieke poorten van een transformer.

Heeft u nog vragen?

Vicrea is platinum partner van Safe Software en is dé FME specialist van Nederland. Heeft u hulp nodig met FME? Kan uw team ondersteuning gebruiken? Heeft u behoefte aan een FME training? Of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact op met het Geo Competence Center van Vicrea.
FME@vicrea.nl

 

Deel dit artikel

Lees meer over

fme