U wilt toch ook besparen op de bijstand?

28 maart 2014

Gemeenten boeken jaarlijks 26 miljoen Euro af op ‘teveel betaald’ en ‘niet terugvorderbare bijstandsuitkeringen’. Als u dat al veel vindt -schik niet- er staat nog ruim een half miljard open aan ten onrechte uitbetaalde bijstand.[1] Wilt u besparen op de bijstand, begin dan met alleen uitbetalen aan de gerechtigden. Kinkt logisch en makkelijker, maar hoe doe je dat?

Cross-registraties checken
Bijstandsaanvragen worden vaak niet zorgvuldig genoeg gecontroleerd. Cross-registraties checken biedt uitkomst. Een voorbeeld: een burger die bijstand aanvraagt moet opgeven of hij bezit heeft met een hogere waarde dan het drempelbedrag. Een burger die zegt dat hij geen bezit heeft is één, daadwerkelijk geen bezit hebben is twee. Het controleren van bijvoorbeeld de WOZ en het RDW zijn daarom erg zinvol, zo weet je zeker dat een aanvrager geen bezit heeft. Door goed gebruik te maken van de verschillende basisgegevens waarover de gemeente beschikt kan zo aan de poort al een groot deel van de onterechte aanvragen worden gefilterd. Wij noemen dat cross-registraties checken.

Maandelijks signaleren van inkomen
Als een burger eenmaal een bijstandsuitkering ontvangt, kan het zijn dat hij na verloop van tijd inkomsten krijgt óf dat hij incidenteel aanvullende inkomsten heeft. Dit kan natuurlijk van invloed zijn op de hoogte van de uitkering. Voor burgers is het niet altijd transparant wanneer inkomen moet worden opgegeven. Zo komt het geregeld voor dat de gemeente dit te laat signaleert waardoor de burger ineens geconfronteerd wordt met een terug te betalen bijstandsuitkering of zelfs een boete. Zowel voor de burger als de gemeente een vervelende situatie.

Een aantal gemeenten vraagt daarom aan haar bijstandsgerechtigden maandelijks hun inkomsten op te geven. Dit gebeurd met papieren formulieren. Het versturen van de brieven, het ontvangen, verwerken van de bijlagen en het controleren van de inkomsten kost veel tijd en geld. Dit laatste kan een reden zijn voor gemeenten om dit niet te doen. De kosten van een paar teveel betaalde uitkeringen zijn in die situaties aanzienlijk lager dan de kosten van de controle op uitkeringen. Vicrea brengt hier verandering in, dankzij slim gebruik van de beschikbare gegevens kunnen burgers eenvoudig online hun inkomen opgeven en worden de gegevens automatisch gecontroleerd.

Vicrea biedt verschillende oplossingen die het mogelijk maken om zowel de selectie aan de poort als de tijdige signalering van aanvullende inkomsten van bijstandsgerechtigden te verbeteren. Zo zorgen wij voor besparingen én kunt u het geld herverdelen aan de mensen die dit het hards nodig hebben.

Voor meer informatie: neem contact op met Daniël de Klerk, d.deklerk@vicrea.nl of 06-158 656 81

 

[1] http://mobiel.nu.nl/economie/3709731/gemeenten-boeken-miljoenen-af-bijstandsfraude.html

Deel dit artikel