Vicrea helpt gemeenten deadline van 1 oktober te behalen met watisdewozwaarde.nl

31 augustus 2016

80% van de Nederlandse gemeenten is nog niet aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ (LV-WOZ). Maar per 1 oktober 2016 zijn alle gemeenten verplicht om de WOZ-waarde van woningen openbaar te maken. Vicrea biedt deze gemeenten, die nog niet aangesloten zijn op de Landelijke Voorzieningen maar wél aan de wettelijke verplichtingen willen voldoen, een oplossing: watisdewozwaarde.nl.

Transparantie van WOZ-waarden verplicht

De ministeries van Financiën en BZK, de VNG, de UvW en het IPO kwamen vorig jaar overeen dat transparantie belangrijk is en de WOZ-waarden dus openbaar moeten zijn. Dit leidde in 2015 tot een wetswijziging en gemeenten worden verzocht om per 1 oktober 2016 de WOZ-waarde van woningen openbaar te maken.

Burgers hebben voordeel bij de transparantie omdat zij eenvoudig de waarde van woningen kunnen vergelijken en hierdoor meer duidelijkheid, inzicht en “feeling” krijgen omtrent de waardering. Maar ook voor de overheid zelf biedt dit voordelen. Gemeenten moeten aansluiten op de Landelijke Voorzieningen WOZ waardoor gegevens eenduidig worden geregistreerd. Partijen als de waterschappen, de Belastingdienst en het CBS  kunnen deze informatie dan weer gecentraliseerd afnemen. Het ‘WOZ-loket van Het Kadaster’ is de landelijke, centrale omgeving waar iedereen, ook burgers, informatie kan opzoeken.

Gemeenten riskeren ontevreden burgers

Het aansluiten op de Landelijke Voorzieningen is voor gemeenten een complexe aangelegenheid.  80% van de gemeenten is nog niet aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ met het gevolg dat deze niet opgenomen zijn in het WOZ-Loket van Het Kadaster. Gemeenten behalen dan ook massaal niet de deadline voor het openbaarstellen van de WOZ-waarde van woningen en zullen inwoners teleurstellen.

Watisdewozwaarde.nl als oplossing voor gemeenten

Vicrea biedt gemeenten die nog niet zijn aangesloten op de LV-WOZ maar wel aan hun wettelijke verplichtingen willen voldoen een handige oplossingen: watisdewozwaarde.nl . Dit is een online portaal die gemeenten kunnen insluiten in de gemeentelijke website of waarnaar gemeenten vanaf hun site kunnen linken. Burgers kunnen hier eenvoudig de WOZ-waarde van woningen opzoeken, via een zoekveld of via de kaart.

Gemeenten hoeven slechts hun StUF-TAX bestand aan te leveren voor 27 september en kunnen dan toch per 1 oktober hun inwoners voorzien van de informatie.

Deel dit artikel

Lees meer over

neuron producten, producten