3 oktober 2022

De verplichte API specificaties Haal Centraal

Hoe zit dat nu?

Per 1 oktober 2022 gaat de standaard ‘Haal Centraal API specificaties’ in werking. Deze verplichting roept vragen op. Bij deze geven we je antwoord op een aantal veel gestelde vragen. 

Wat is er nu precies verplicht bij Haal Centraal? 

Het bestuur van VNG heeft de specificaties voor Haal Centraal tot standaard uitgeroepen volgens het principe ‘Pas-toe-of-leg-uit’. Dat betekent concreet dat gemeenten bij het toepassen van API’s om gegevens op te halen (waar mogelijk) de gestandaardiseerde specificaties moeten gebruiken. Of ze moeten uitleggen waarom ze dat op dat moment niet doen. Belangrijk is dat de specificaties tot standaard zijn verklaard en niet de API zelf. Je mag dus elke willekeurige bron bevragen via een API zolang dit maar via de Haal Centraal specificaties is. 

Een ander belangrijk gegeven is door wie de specificaties tot standaard zijn uitgeroepen. Dit is namelijk de VNG en niet het Forum voor Standaardisatie. Voor Haal Centraal is wel gebruik gemaakt van de API Design Rules die als verplichte standaard op de pas-toe-of-leg-uit lijst staat van het Forum voor Standaardisatie. 

 
 

Haal Centraal API’s

Welke kan ik nu al gebruiken?

Voor BAG, BRK en WOZ zijn deze geïmplementeerd bij het Kadaster. Je kan hierop aansluiten door contact te zoeken via het Kadaster. Meer weten? Kijk ook eens op https://vng-realisatie.github.io/Haal-Centraal/. De API’s voor BRP-bevragingen worden ontwikkeld door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Volgens VNG Realisatie wordt de oplevering van de API Haal Centraal BRP-bevragen eind 2022 verwacht. 

Vier sets API-specificaties

Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) Bevragen API
Basisregistratie Kadaster (BRK) Bevragen API
Waardering Onroerende Zaken (WOZ) Bevragen API
Basisregistratie Personen (BRP) Bevragen API
 
Vicrea

Vicrea

Wat doen wij met de Haal Centraal specificaties?

Vicrea heeft meegedacht bij de totstandkoming van de API Haal Centraal BRK. Vervolgens is er via diverse API-labs geëxperimenteerd met de functionaliteiten van de Haal Centraal API’s. Vicrea zet vervolgstappen voor de ondersteuning van Haal Centraal binnen de Neuron producten. Hierbij gaan we uit van de gestandaardiseerde specificaties van Haal Centraal en de principes van Common Ground.  

Vicrea is gestart met een koplopergroep specifiek rondom dit thema. In deze koplopergroep bespreken we de roadmap, vragen we feedback op de ontwerpen en op de ontwikkelde componenten. Wil je meedenken rondom dit onderwerp? Zoek dan contact met Marco Baars (m.baars@vicrea.nl) om aan te sluiten bij deze koplopergroep. 

 
 
De stap naar

De stap naar

3D basisregistraties

Gemeenten werken in de huidige basisregistraties in 2D. Die data is heel behoorlijk op orde. Om een Digital Twin in 3D te maken, is veel nieuwe data nodig. De geobasisregistraties moeten uitgebreid worden met 3D informatie om aan de nieuwe ambities te voldoen. Het opnieuw intekenen van de Digital Twin in 3D van heel Nederland is veel te kostbaar. Gelukkig is dit ook niet nodig. Er zijn slimme digitaliseringstechnieken en er kan gebruik gemaakt worden van bestaande 3D modellen. Een projectontwikkelaar maakt bijvoorbeeld bij de realisatie van een nieuw gebouw een BIM model. Zo bepalen zij wat de juiste constructie is en welke materialen gebruikt worden. Het BIM model geeft een gebouw gedetailleerd weer in 3D. Bovendien is het eenvoudig om te vragen aan projectontwikkelaars om het BIM model mee te leveren bij een omgevingsvergunning.  

3D Bronbeheer

Doorslaggevend voor succes van de Digital Twin

Op dit moment zijn gemeenten al bronhouder van de geobasisregistraties BAG, BGT, WOZ en BOR. Gemeenten zijn, alleen of in samenwerking, als bronhouder de logische beheerder van hun deel van de Digital Twin in 3D en onderliggende informatie. Daarmee kan een eind komen aan het projectmatige en onvoorspelbare karakter van de huidige 3D projecten. De data voor de Digital Twin in 3D wordt doorlopend ingewonnen en bijgehouden om zo te komen tot een volledige en actuele  Digital Twin in 3D net als gemeenten al doen voor de BGT in 2D. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy

Voordeel van het verbinden van data
Voordeel van het verbinden van data
Voordeel van het verbinden van data
Voordeel van het verbinden van data
Voordeel van het verbinden van data
 
 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in nieuwsberichten, samenwerkingen en aankomende relevante evenementen.