Neuron Gebouwgeometrie

 
 

Neuron Gebouwgeometrie

Denk mee over het oplossen van verschillen in pandgeometrie tussen de BAG en BGT

Goede geo-data is essentieel voor gemeenten. Daar weten wij bij Vicrea alles van. Al jaren helpen wij gemeenten om hun geo-data op orde te brengen en te houden. Nu zetten we de volgende stap met een nieuw initiatief: Neuron Gebouwgeometrie. Deze web app laat je in één oogopslag zien waar de pandgeometrie van de BAG en BGT verschilt, hoe klein dat verschil ook is. Zo kun je snel en eenvoudig de datakwaliteit verbeteren. Het mooie is: je hebt geen ingewikkelde koppelingen nodig. De app haalt de BAG- en BGT-data rechtstreeks uit de Landelijke Voorzieningen. Je kunt alles online doen, gewoon vanuit je webbrowser. Door samenhangende data te creëren investeer je met Gebouwgeometrie in de toekomst. Wil je meedenken en meehelpen tijdens de ontwikkeling van deze web app?

Neuron Gebouwgeometrie
 
Denk met ons mee

Denk met ons mee

We willen zo snel mogelijk starten met de ontwikkeling van Neuron Gebouwgeometrie en jij bent de doorslaggevende factor. Jij kunt als specialist het beste aangeven waar we mee moeten starten en daarom willen we jou graag in onze koplopergroep verwelkomen. Doe je mee om de beste web app Gebouwgeometrie te maken?

We nodigen je graag uit om mee te denken over de web app. Door mee te denken, kun je ervoor zorgen dat de app perfect aansluit bij jouw situatie en wensen. Je kunt jouw ideeën, wensen en feedback met ons delen via live sessies met ons team. Door de web app in jullie situatie te gebruiken, leren we samen het meest. Zo kunnen we samen de beste geo-data creëren voor het oplossen van ruimtelijke vraagstukken in Nederland.

 

Wil je meedenken? Vul het formulier in

We willen zo snel mogelijk starten met de ontwikkeling van Neuron Gebouwgeometrie en jij bent de doorslaggevende factor.


Tom Hemmes

Accountmanager

 

Waarom moet je de verschillen tussen BAG en BGT oplossen?

Data is de basis voor het oplossen van ruimtelijke vraagstukken in Nederland. Denk aan het klimaat, de woningmarkt of de energietransitie. Om datagedreven te kunnen werken, heb je goede geo-data nodig. Daarom helpen we je om de kwaliteit van je geo-data te verhogen. Dat is ook wat het Ministerie van BZK wil. Het Ministerie heeft jaardoelen gesteld voor de geo-datakwaliteit: de kwaliteitsprioriteiten. Een daarvan is het oplossen van de verschillen in pandgeometrie tussen de BAG en BGT. Het Ministerie vraagt BAG- en BGT-bronhouders met voorrang te werken aan de verschillen in pandgeometrie tussen de BAG en BGT.

De pandgeometrie van de BAG en BGT komt niet altijd overeen. Dat komt doordat de BAG en BGT de geometrie anders registreren. De BAG kijkt naar de buitenomtrek en de BGT naar de voetafdruk. Maar naast deze geoorloofde verschillen bestaan er ook veel onverklaarde verschillen die kunnen duiden op fouten in de afstemming tussen BAG en BGT. Deze verschillen moet je uitzoeken en oplossen.

 
 

Uitdagingen bij het oplossen van verschillen

Vicrea wil gemeenten helpen om de verschillen in pandgeometrie op te lossen. Daarom hebben we BAG- en BGT-beheerders gevraagd wat ze nodig hebben en hebben we een webinar georganiseerd waar veel gemeenten aan meededen. Uit reacties bleek dat de huidige publiek beschikbare tools en dashboards niet goed genoeg zijn om de verschillen op te sporen en op te lossen.

Zo zijn ze niet compleet. Ze laten alleen de grote verschillen zien, maar niet de kleine. Het BGT Kwaliteitsdashboard van het Kadaster toont alleen verschillen groter dan 5%. Maar dat zijn ze lang niet allemaal. Wij hebben voor een gemeente een complete controle gedaan en vonden 20.000 verschillen, terwijl het Kadaster er maar 400 meldde.

Ook kwam naar voren dat het vaak lastig blijkt over actuele informatie uit de BAG en BGT te beschikken, vooral wanneer deze in verschillende systemen wordt bijgehouden.

En verder is het lastig om bij te houden wat de oorzaak van een gevonden verschil is, waardoor vaak dezelfde verschillen beoordeeld moeten worden.

Het gevolg is dat er veel onduidelijkheid is in de registraties. En dat de verschillen blijven bestaan. Gelukkig is er een betere manier om de BAG- en BGT-pandgeometrie op elkaar af te stemmen.

 

Wat is Neuron Gebouwgeometrie

Met de nieuwe web app Gebouwgeometrie lossen gemeentes fouten en verschillen snel op. Alles wat nodig is bij het oplossen en verklaren van verschillen en fouten is beschikbaar via een eenvoudige en overzichtelijke toepassing.

Naast een duidelijk overzicht van alle verschillen binnen de gemeente, helpen wij om de verschillen op te lossen. Binnen Gebouwgeometrie kun je verschillen inzien en verklaren. Bij fouten kun je een export maken om het daarna in jouw registratie direct op te lossen.

De web app zal bestaan uit een administratieve lijst en geografisch overzicht van de verschillen. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om te filteren voor een snelle manier van werken. Zo kun je eerst aan de slag met de grootste verschillen en verder werken naar de kleinere verschillen.

Bij het oplossen van het verschil bieden wij je ook extra hulp. Zo kun je de oorzaak van een verschil vastleggen en voorkomen dat geoorloofde verschillen opnieuw worden gerapporteerd. De geometrie kan worden geëxporteerd om hiermee het verschil definitief op te lossen.

Met Neuron Gebouwgeometrie kun je:

  • Direct aan de slag, omdat er geen implementatieproject of koppelingen met andere applicaties nodig zijn
  • Je voorbereiden op de registratie van samenhangende objecten
  • Kleine en grote verschillen direct vanuit de kaart bekijken en oplossen
  • De verschillen binnen 5 minuten beoordelen en verklaren
  • De oorzaak van het verschil vastleggen
  • De resultaten filteren en prioriteren voor een prettig werkproces
  • De geometrie exporteren en zo sneller verschillen oplossen
  • De voortgang makkelijk delen met jouw collega’s
 
 

Nieuws per e-mail

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in nieuwsberichten, samenwerkingen en aankomende relevante evenementen.

Nieuwsbrief inschrijving