Neuron Gebouwgeometrie

 
 

Neuron Gebouwgeometrie

Wat is Neuron Gebouwgeometrie?

Met de nieuwe web app Gebouwgeometrie lossen gemeentes geometriefouten en -verschillen snel op. Alles wat nodig is bij het oplossen en verklaren van verschillen en fouten is beschikbaar via een eenvoudige en overzichtelijke website.

Naast een duidelijk overzicht van alle verschillen binnen de gemeente, helpen wij om de verschillen op te lossen. Binnen Gebouwgeometrie kun je verschillen inzien en verklaren. Je beschikt hierbij over luchtfoto’s en ander aanvullend beeldmateriaal. We tonen hierbij ook een suggestie voor de oorzaak van een verschil.

De web app toont een verschillenlijst en toont deze op de kaart. Zo zie je makkelijk waar het verschil precies zit. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om te filteren voor een snelle manier van werken. Zo kun je eerst aan de slag met de grootste verschillen en verder werken naar de kleinere verschillen.

Bij het oplossen van het verschil bieden wij je ook extra hulp. Zo kun je de oorzaak van een verschil vastleggen inclusief een toelichting, verschillen apart zetten om later nader te onderzoeken en terechte verschillen uitzonderen.

 

Kortom, met Neuron Gebouwgeometrie kun je:

  • Direct aan de slag, omdat er geen implementatieproject of koppelingen met andere applicaties nodig zijn
  • Je voorbereiden op de registratie van samenhangende objecten
  • Voldoen aan de kwaliteitsprioriteiten van het Ministerie van BZK voor de BAG en BGT
  • Kleine en grote verschillen direct vanuit de kaart bekijken en oplossen
  • De resultaten filteren en ordenen voor een prettig werkproces
  • De verschillen binnen 5 minuten beoordelen en verklaren
  • De oorzaak van het verschil vastleggen met toelichting
  • De voortgang makkelijk delen met jouw collega’s
 
Dit stelt gemeenten in staat om meer gericht te kunnen werken aan de verbetering van de kwaliteit van beide registraties. Zeker als dit een toevoeging is op de huidige landelijke controles.
– – Hans van der Meij, Projectleider Geo-informatie en kwaliteit, VNG/SVB-BGT
 

Geo-data op orde

Goede geo-data is essentieel voor gemeenten. Daar weten wij bij Vicrea alles van. Al jaren helpen wij gemeenten om hun geo-data op orde te brengen en te houden. Nu zetten we de volgende stap met een nieuw initiatief: Neuron Gebouwgeometrie. Deze web app laat je in één oogopslag zien waar de pandgeometrie van de BAG en BGT verschilt, hoe klein dat verschil ook is.

Zo kun je snel en eenvoudig de datakwaliteit verbeteren. Het mooie is: je hebt geen ingewikkelde koppelingen nodig. De app haalt de BAG- en BGT-data rechtstreeks uit de Landelijke Voorzieningen. Je kunt alles online doen, gewoon vanuit je webbrowser. Door samenhangende data te creëren investeer je met Gebouwgeometrie in de toekomst.

 

Waarom moet je de verschillen tussen BAG en BGT oplossen?

Data is de basis voor het oplossen van ruimtelijke vraagstukken in Nederland. Denk aan het klimaat, de woningmarkt of de energietransitie. Om datagedreven te kunnen werken, heb je goede geo-data nodig. Daarom helpen we je om de kwaliteit van je geo-data te verhogen. Dat is ook wat het Ministerie van BZK wil. Het Ministerie heeft jaardoelen gesteld voor de geo-datakwaliteit: de kwaliteitsprioriteiten. Een daarvan is het oplossen van de verschillen in pandgeometrie tussen de BAG en BGT. Het Ministerie vraagt BAG- en BGT-bronhouders met voorrang te werken aan de verschillen in pandgeometrie tussen de BAG en BGT.

De pandgeometrie van de BAG en BGT komt niet altijd overeen. Dat komt doordat de BAG en BGT de geometrie anders registreren. De BAG kijkt naar de buitenomtrek en de BGT naar de voetafdruk. Maar naast deze geoorloofde verschillen bestaan er ook veel onverklaarde verschillen die kunnen duiden op fouten in de afstemming tussen BAG en BGT. Deze verschillen moet je uitzoeken en oplossen.

 

Wil je meer weten?

Wij helpen je graag!  Neem contact op met onze accountmanager

Tom Hemmes

Accountmanager